U hebt een website. U heeft foto’s nodig voor uw website. Het geeft meer visuele informatie voor de bezoeker.
Foto’s zorgen ervoor dat uw berichten meer aandacht krijgen.
Maar u kunt niet zomaar afbeeldingen van internet halen, want op foto’s zit auteursrecht.
Als u foto’s zonder toestemming van de fotograaf gebruikt, ben je in overtreding.
U kunt natuurlijk een fotograaf inhuren of gebruik maken van een bureau dat stockfoto’s aanbiedt. U betaalt dan voor het recht om foto’s te gebruiken: dit is duur.
Foto’s en afbeeldingen berusten auteursrecht
Op alle foto’s en afbeeldingen zit auteursrecht.
Dat betekent dat alleen de maker van de foto kan bepalen wat er met die foto gebeurt. Als u een afbeelding wilt gebruiken, moet u de maker opsporen en hem of haar om toestemming vragen. De maker kan dit weigeren of een vergoeding vragen voor het gebruik van de afbeelding.
Ook privé foto’s zijn beschermd door auteursrecht (portret). Een ander mag ook uw foto’s niet zonder uw toestemming gebruiken.
En ook foto’s of afbeeldingen die u door een fotograaf laat maken zijn beschermd. Als u de fotograaf opdracht hebt gegeven om foto’s te maken voor uw website, heb u niet automatisch toestemming om die foto ook te gebruiken in een krantenartikel of een folder die u laat drukken. Controleer altijd even de afspraken die u gemaakt heb met de fotograaf of vraag toestemming.
Vergelijk het met het auteursrecht en copyright op boeken. Voorin een boek staat ook altijd dat u de teksten in niet zomaar mag kopiëren en dan voor andere doeleinden mag gebruiken. Voor foto’s geldt dat ook. Alleen wist u dat misschien nog niet.
Zelf maken
Als u zeker wilt zijn dat u het recht hebt om een afbeelding te publiceren, dan kunt u afbeeldingen zelf maken. U heeft dan zelf het auteursrecht. Als u handig bent met een fototoestel kunt u een beeldbank aanleggen voor je website of blog en deze aanpassen in Photoshop. Foto’s die u hebt gemaakt van mensen mag u echter niet zomaar plaatsen. Mensen die u fotografeert hebben portretrecht en zij moeten toestemmen in het gebruik van de foto.
Geen toestemming riskeert u een rechtszaak
Soms is het toeval dat iemand zijn foto of zichzelf herkent, maar er bestaat software of programma waarmee u het web kunt afspeuren naar uw tekst en foto’s. Iemand die zichzelf of zijn foto herkent op uw website kan daar bezwaar tegen maken of een vergoeding eisen. Het kan zelfs op een rechtszaak uitdraaien.
Vraag altijd om toestemming of huur een model en fotograaf in.
Een lijst met gratis/rechtenvrije foto’s en afbeeldingen (waaronder ook commerciële foto’s en afbeeldingen)
- Pixabay
- Freeimages
- Pexels
- Freepik
- Freerangestock
- Unsplash
- Photorack
- Everystockphoto
- Freepixels
- Photo Pin
- MorgueFile
Nadelen van gratis / rechtenvrije afbeeldingen en foto’s
Geen unieke afbeeldingen en/of foto’s
Foto’s of afbeeldingen kunnen ook op andere websites te zien zijn
Gratis toegang is vaak beperkt
Nabewerking van foto’s en afbeeldingen
Dit kan bijvoorbeeld bij de volgende programma’s.